Παθολογικό Τμήμα

Οι αρμοδιότητες του Νοσηλευτικού Προσωπικού αφορούν σε:

Α) Νοσηλευτική-ολιστική φροντίδα του ασθενούς:

Χορήγηση φαρμάκων (από όλες τις οδούς), σίτιση ασθενών, περιποίηση κατακλίσεων και τραυμάτων, αλλαγή ιματισμού, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία στη θεραπεία και αποκατάσταση των ασθενών

Β) Πρόληψη-Σχεδιασμός Φροντίδας:

Πρόληψη κατακλίσεων και πτώσεων, εκπαίδευση ασθενούς και συγγενών τους κατά την έξοδο (διαβητικοί ασθενείς, κατακεκκλιμένοι, ασθενείς με τραχειοστομία, γαστροστομία, Levin κλπ)

Γ) Διοικητική Υποστήριξη-Λειτουργία:

Διαδικασίες εισαγωγής και εξόδου του ασθενούς (εγγραφή στο Μητρώο, Φάκελος Ασθενούς), διαχείριση και φύλαξη Αρχείου της Κλινικής, χρέωση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, συντονισμός διαγνωστικών εξετάσεων

Δ) Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση:

1. Συμμετοχή σε Συνέδρια-Ημερίδες-Επιστημονικές Συναντήσεις και Εκδηλώσεις με εργασίες ή και συμμετοχές σε Κλινικά Φροντιστήρια

2. Ενδοκλινική Εκπαίδευση σε καθημερινό επίπεδο, εφαρμογή σύγχρονων Κλινικών Νοσηλευτικών Πρωτοκόλλων

3. Εκπαίδευση σπουδαστών του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής του Γ.Ν Δράμας τουλάχιστο μία (1) φορά την εβδομάδα.

4. 6μηνη πρακτική των αποφοίτων του παραπάνω ΔΙΕΚ ή και ακόμη αποφοίτων ΤΕΙ.

Σημαντικές επισημάνσεις:

  • Το επισκεπτήριο των ασθενών ορίζεται από τη Διοίκηση του ΓΝ Δράμας και είναι 3μμ-5μμ και παρακαλούνται όλοι οι συνοδοί να το τηρούν για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. Όπως και να διατηρούνται οι θάλαμοι των ασθενών και όλος ο εξοπλισμός (ντουλάπες, καρέκλες, κομοδίνα κλπ) ευπρεπείς (τακτοποίηση προσωπικών αντικειμένων κλπ). Το προσωπικό της Κλινικής δεν φέρει καμία ευθύνη για την απώλεια αντικειμένων ασθενών ή συνοδών.

  • Εξαίρεση του παραπάνω αποτελούν οι συνοδοί των ασθενών (ένας για κάθε ασθενή, όπως κρίνουν ο Συντονιστής Διευθυντής και ο Προϊστάμενος του Τμήματος κάθε φορά) οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, οπότε τους επιτρέπεται να παραμένουν όλο το 24ωρο στην Κλινική. Και να συνεργάζονται με το προσωπικό προκειμένου να συμβάλλουν στην ορθή φροντίδα και περιποίηση του ασθενή τους τους.

  • Η ενημέρωση των συνοδών για την κατάσταση των ασθενών τους πραγματοποιείται καθημερινά στις 2μμ στο Γραφείο του Συντονιστή Διευθυντή. Μόνο τότε και για όσο διαρκεί η ενημέρωση επιτρέπεται η είσοδος συνοδών όλων των ασθενών.

  • Τα τηλέφωνα του Νοσηλευτικού Τμήματος είναι: 2521350431-433-337 (Προϊστάμενος). Για πληροφορίες όμως που αφορούν στην ενημέρωση για την κατάσταση ασθενών παρακαλούνται οι πολίτες να καλούν στα Γραφεία των Ιατρών (2521350429-30). Τα παραπάνω τηλέφωνα δεν αφορούν σε ραντεβού ή πάσης φύσεως πληροφορίες, παρά μόνο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

  • Η περιποίηση τραυμάτων (κατακλίσεις), στομιών (κολοστομία, γαστροστομία κλπ) των ασθενών γίνεται αποκλειστικά από το προσωπικό της Κλινικής και αποκλειστικά από και με υλικά που παρέχει το ΓΝ Δράμας.

  • Όσοι συγγενείς ασθενών επιθυμούν την απασχόληση αποκλειστικής νοσοκόμας παρακαλούνται να ενημερώσουν σχετικά το Γραφείο Νοσηλευτικής Διεύθυνσης (Ισόγειο, πριν την Ορθοπεδική Κλινική) τις πρωινές ώρες- έως 3μμ-και την υπόλοιπη ημέρα το Νοσηλευτικό Προσωπικό του Τμήματος. Διαδικασία πραγματοποίησης δαπάνης: 1) Προσέλευση του συγγενή στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη (Ισόγειο, πριν την Αιμοδοσία) μαζί με το εξιτήριο και τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, 2) προσκόμιση από αυτήν την υπηρεσία του σχετικού εντύπου, 3) υπογραφές από: α) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής, β) Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, γ) Διευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας (2ος όροφος, Διοικητικά Γραφεία) και 4) παράδοση όλων αυτών στον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

  • Όσοι ασθενείς ή συγγενείς τους επιθυμούν αντίγραφα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν κατά τη νοσηλεία τους, η διαδικασία έχει ως εξής: 1) αίτηση στο Πρωτόκολλο, 2) κατάθεση της αίτησης στον Προϊστάμενο ή σε Υπεύθυνη Νοσηλεύτρια, 3) παραλαβή των αντιγράφων κάθε Τετάρτη 10-12μμ.

  • Το βιβλιάριο ασθενείας του κάθε ασθενή βρίσκεται από την ημέρα εισαγωγής του μέχρι την ημέρα του εξιτηρίου στο Γραφείο Κίνησης του Γ.Ν Δράμας (ισόγειο, απέναντι από το κυλικείο), όπου και μπορεί να το παραλάβει εκείνη την ημέρα μαζί με τις ιατρικές οδηγίες και το εξιτήριο.